Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017

Don't Worry, Be Happy

Οι γιορτινές μέρες που έρχονται "επιβάλλουν" τη χαρά, την αγάπη και την ευτυχία. Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, δημιουργούνται στο μυαλό των περισσότερων εικόνες με δώρα, διακοπές, ξεκούραση, διασκέδαση, συναντήσεις με φίλους και συγγενείς, στολίδια, κάλαντα και ανταλλαγές ευχών. Ή μήπως όχι; Η διάσημη «κατάθλιψη των Χριστουγέννων» αφορά πολλούς ανθρώπους και ίσως στην σημερινή εποχή ακόμη περισσότερους απ' ότι παλιότερα: στρες, αδυναμία να βιωθεί «το εορταστικό κλίμα των ημερών», αυξημένο αίσθημα κούρασης, ευερεθιστότητα, μελαγχολία, ενίοτε κατάθλιψη (με την κλινική έννοια του όρου).

Γι αυτό και εγώ διάλεξα σήμερα το Don't Worry, Be Happy του Bobby McFerrin.


Για όσους δεν τον ξέρουν, να πούμε ότι ο Robert Keith "Bobby" McFerrin Jr. έχει κερδίσει 10 Grammy Awards και είναι γνωστός για τις ιδιαίτερες τεχνικές που χρησιμοποιεί όταν τραγουδάει. Έχει συνεργαστεί με μεγάλους μουσικούς της jazz και έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα πάνω από 25 άλμπουμς.

Το ευρύτερο κοινό τον έμαθε το 1988 όταν το "Don't Worry, Be Happy" έγινε No. 1 U.S. pop hit κερδίζοντας ταυτόχρονα τον τίτλο Song of the Year και Record of the Year στα Grammy Awards του 1989. Το τραγούδι κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1988 και έγινε το πρώτο a cappella τραγούδι που φτάνει στο νούμερο ένα του Billboard Hot 100

Ο τίτλος του τραγουδιού προέκυψε από ένα "ρητό" του Meher Baba και στο βίντεοκλιπ του εμφανίζονται εκτός από τον McFerrin και οι Robin Williams και Bill Irwin.


Το 1992 οι αδερφοί Κατσιμίχα παρουσίασαν (στο άλμπουμ "Η μοναξιά του σχοινοβάτη") την "ελληνική" διασκευή του τραγουδιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: