Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

Συναυλία Διεθνούς Αμνηστίας στο ΟΑΚΑ στις 3-10-88

Σήμερα ξύπνησα με νοσταλγική διάθεση. Θυμήθηκα τα χρόνια της νιότης μου όταν, φρέσκος ακόμα φοιτητής στη Θεσσαλονίκη, δεν άφηνα συναυλία για συναυλία. Θυμήθηκα λοιπόν εκείνη την καταπληκτική συναυλία του 1988 στην Αθήνα.


Μέχρι και σήμερα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες συναυλίες που έγιναν ποτέ στη χώρα μας τόσο από πλευράς εμφανιζόμενων καλλιτεχνών όσο και και από την πλευρά της μαζικής προσέλευσης θεατών. Μιλάμε για μια συναυλία με περισσότερα από 70.000 εισιτήρια. Οι Γιώργος Νταλάρας, Γιουσού Ν' Ντουρ, Τρέισι Τσάπμαν, Πίτερ Γκάμπριελ, Στινγκ και Μπρους Σπρίνγκστιν μαζεύονται στο Ολυμπιακό Στάδιο για τα 40 χρόνια από τη «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» και παρακινούν το κάθιδρο πλήθος «Σήκω πάνω για τα ντικαιώματά σου» (μια ελεύθερη απόδοση του «Get up, stand up» του Μάρλεϊ). Και οι έξι στη σκηνή από τις 4.20 μ.μ. το μεσημέρι.
Αυτή τη βραδιά θα κυριαρχήσουν τα ντουέτα: Στινγκ και Γκάμπριελ κινούμενα στρατιωτάκια στο «Games without frontiers», Στινγκ και «Boss» στο «The river» κ.ο.κ. Τα μεσάνυχτα απαρτία και πάλι στη σκηνή με το «Chimes of freedom» του Ντίλαν. Τις επόμενες ημέρες τα αθηναϊκά γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας θα κατακλυσθούν από υποψήφια νέα μέλη ή έστω απλούς αγοραστές του Τ-shirt «Human Rights Now», ενδυματολογικού ενθυμίου της συναυλίας.
Η playlist που σας έχω εδώ έχει βιντεάκια από την ίδια συναυλία σε διάφορες χώρες του κόσμου. Δυστυχώς όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα βίντεο από την συγκεκριμένη συναυλία της Αθήνας.
Βλέπετε τότε δεν υπήρχαν τα ιντερνέτια και τα γιουτούμπια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: