Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2016

Πουλιά και ... ύπνος

Δεν σας έχω συνηθίσει σε τέτοιου είδους αναρτήσεις αλλά η παρακάτω είδηση μου έκανε κλικ.

Διαβάστε την:

Δόθηκε τελικά η απάντηση στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζουν το ζήτημα του ύπνου τα πουλιά που ταξιδεύουν για ημέρες, εβδομάδες, ή και μήνες. Υπήρχε πάντα η υποψία από τους επιστήμονες ότι, στις μεγάλες πτήσεις τους, τα πτηνά κοιμούνται στον αέρα. Σύμφωνα λοιπόν  με τα πορίσματα μιας γερμανο-ελβετικής έρευνας η υποψία αυτή επιβεβαιώνεται.
Τα πτηνά φρεγάτες, στη συμπεριφορά των οποίων βασίστηκε η έρευνα,  που πετούν για καιρό πάνω από τους ωκεανούς σε αναζήτηση τροφής, κοιμούνται εν πτήσει με διάφορους τρόπους, είτε μόνο με το ένα εγκεφαλικό ημισφαίριο τη φορά (εναλλάξ), είτε πιο σπάνια και με τα δύο ταυτόχρονα, οπότε κάνουν πιο βαθύ ύπνο.
Για την καταγραφή των αλλαγών στον εγκέφαλο των πουλιών, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια μικρή συσκευή ηλεκτρομυογραφήματος. Τα πουλιά φρεγάτες ζουν στα νησιά Γκαλαπάγκος. Στο πλαίσιο της έρευνας καταγράφηκε το ταξίδι που έκαναν για δέκα μέρες σε αποστάσεις περίπου 3.000 χιλιομέτρων. Το GPS της συσκευής κατέγραφε τις πτήσεις τους, παράλληλα με την κατάσταση του εγκεφάλου τους και το κατά πόσο κοιμούνταν.
Μεταξύ άλλων, αποδείχθηκε ότι τα πουλιά, ακόμη κι όταν κοιμούνται και με τα δύο ημισφαίριά τους, δεν χάνουν τον αεροδυναμικό έλεγχό τους και έτσι δεν πέφτουν από τον ουρανό. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα πουλιά εν πτήσει όχι μόνο κοιμούνται, αλλά δεν αποκλείεται να βλέπουν και…όνειρα, αφού καταγράφηκαν στον εγκέφαλό τους φάσεις REM (γρήγορης κίνησης των κλειστών ματιών).
Και που πήγε το διεστραμμένο μυαλό μου μετά την ανάγνωση της είδησης; Μα φυσικά στην παρακάτω αριστουργηματική ταινία του μετρ που με έχει στοιχειώσει από τότε που την πρωτοείδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: