Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016

Χρόνος

Βικιπαίδεια: «Με τον όρο χρόνος εννοείται η ακαθόριστη κίνηση της ύπαρξης και των γεγονότων στο παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον, θεωρούμενη ως σύνολο.»

Αχ, αυτός ο χρόνος. Αδυσώπητος.

Έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που για πρώτη φορά άφησα το πατρικό μου σπίτι στην Καβάλα και μετακόμισα στη Θεσσαλονίκη. Και τώρα, ακριβώς 30 χρόνια μετά, βρίσκομαι και πάλι στην Καβάλα, στο ίδιο σπίτι, κάνοντας διακοπές (μαγική λέξη - διακόπτεις την καθημερινότητα για να ξαναγυρίσεις σε αυτήν -υποτίθεται- ανανεωμένος).

"Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν".

Που είσαι ρε Νίκο που μας το τραγουδούσες και το φωνάζαμε από μέσα μας και από έξω μας. 


Πόσα πρόσωπα αλλάζει ο χρόνος. Και πόσες εποχές περνάνε από πάνω του. Χιλιάδες μικρές φωτογραφίες, καρφιτσωμένες στης Κλωθούς το νήμα. Στιγμές αιωνιότητας, αποτυπώματα βαθειά, ξεθωριασμένα, ανεξίτηλα... Ο χρόνος είναι σχετικός. Πέντε λεπτά μπορεί να είναι πάρα πολύ ή πολύ λίγο. Πέντε λεπτά στον οδοντίατρο είναι ατέλειωτα. Πέντε λεπτά με τον καινούργιο σου έρωτα είναι ελάχιστα. Σε πέντε λεπτά ένας άνθρωπος ανοιγοκλείνει τα βλέφαρά του εκατό φορές. 

Αυτά σκεφτόμουν όταν ξαφνικά εμφανίστηκε στην οθόνη του υπολογιστή μου η παρακάτω είδηση: 
Επιβεβαιώνεται και πειραματικά η θεωρία του Αϊνστάιν: ο χρόνος είναι σχετικός!
Επαληθεύτηκε μια βασική πρόβλεψη της θεωρίας της Ειδικής Σχετικότητας που είχε διατυπώσει ο Αϊνστάιν με μεγάλη ακρίβεια το 1905. Συγκεκριμένα, πειράματα σε έναν επιταχυντή σωματιδίων στη Γερμανία επιβεβαίωσαν ότι ο χρόνος κυλά πιο αργά σε ένα κινούμενο ρολόι συγκριτικά με ένα σταθερό.

Το 1905; Πάνω από ένας αιώνας πέρασε για να επιβεβαιωθεί και πειραματικά αυτό που όλοι ξέρουμε. Τελικά, η επιστήμη κινείται πιο αργά απ' όσο νομίζουμε.

Καλά να περάσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: