Σάββατο, 14 Μαΐου 2016

Μήπως (στο μέλλον) θα αλλάξουμε γνώμη για τα "ναρκωτικά";H δημοφιλής ψυχοτρόπος ουσία κεταμίνη - ή «Special K» -, η οποία χρησιμοποιείται και κατά την χορήγηση αναισθησίας, φέρει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες ταχείας δράσης. Ο μηχανισμός λειτουργίας της, ωστόσο, δεν είναι ακόμη εξακριβωμένος. Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Cell Biology, αναφέρει ότι η επίδραση της κεταμίνης μπορεί να μην προέρχεται από την αυτούσια οργανική ένωση, αλλά από ένα προϊόν της μεταβολικής της διάσπασης μέσα στον οργανισμό. Το όνομα αυτού: υδροξυνορκεταμίνη.


Αν τα ευρήματα αυτής της μελέτης ισχύουν και στον άνθρωπο, τότε θα μπορούσε να παρασχεθεί γρήγορη ανακούφιση σε ασθενείς που πάσχουν από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, διχως να είναι απαραίτητο να βιώσουν το λεγόμενο "high" της ψυχοτρόπου δράσης. Το high συνοδεύεται από συναισθήματα απόσχισης από την πραγματικότητα και διαστρεβλωμένη αισθητηριακή αντίληψη με μέση διάρκεια τη μία ώρα.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από τη μελέτη είναι ότι ο στόχος του μεταβολίτη δεν είναι οι υποδοχείς NMDA, αλλά οι επονομαζόμενοι AMPA, οι οποίοι μεταξύ πληθώρας άλλων μεσολαβούν στη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των συνάψεων των νευρικών κυττάρων. Δεδομένης αυτής της πληροφορίας, οι επιστήμονες θα χρειαστεί να αναθεωρήσουν τη στόχευση των φαρμάκων που αναπτύσσουν, με σκοπό τις βέλτιστες προοπτικές εύρεσης αποτελεσματικής θεραπευτικής προσέγγισης. 
Η κεταμίνη είναι ένα μία από τις πολλές ουσίες που απαγορεύτηκαν στο πλαίσιο του ομολογουμένως αποτυχημένου πολέμου κατά των ναρκωτικών και πλέον επαναξιολογούνται για θεραπευτική χρήση. Στη δεύτερη φάση μια κλινικής δοκιμής που εποπτεύεται από τον FDA, οι ασθενείς με μετα-τραυματικό στρες (PTSD) ανταποκρίθηκαν καλύτερα στην ουσία MDMA [γνωστή και ως ecstasy], απ' ό,τι στη λογοθεραπεία χωρίς τη συνοδεία της. Οι ερευνητές έχουν, επίσης, πειραματιστεί με LSD και ψιλοκυβίνη, το δραστικό συστατικό που εντοπίζεται στα "μαγικά μανιτάρια", με σκοπό τη θεραπεία του άγχους σε ασθενείς με ογκολογική πάθηση τελικού σταδίου. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: