Σάββατο, 5 Μαρτίου 2016

Joan Baez

Τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές έχω βάλει στο vintage γκατζετάκι για το οποίο σας έχω μιλήσει εδώ ένα Greatest Hits της Joan Baez. Όσο το ακούω συνειδητοποιώ πόσο μεγάλη τραγουδίστρια είναι και αισθάνομαι τυχερός που είχα την ευκαιρία να την απολαύσω ζωντανά σε μια από τις συναυλίες της στην Ελλάδα στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης.


Η Τζόαν Μπαέζ γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 1941 στο Στέιτεν Άιλαντ, στη Νέα Υόρκη. Η ενασχόληση της με την μουσική άρχισε από μικρή ηλικία κυρίως αφού ένας φίλος του πατέρα της τής χάρισε ένα γιουκαλίλι. Πάντως οι γονείς της αντιδρούσαν στην ιδέα να ασχοληθεί η κόρη τους με την μουσική επειδή φοβόταν μήπως έτσι οδηγηθεί στα ναρκωτικά. Το 1957 αγόρασε την πρώτη ακουστική κιθάρα της. Από το 1959 που ξεκίνησε την καριέρα της μέχρι σήμερα έχει ηχογραφήσει περισσότερα από τριάντα άλμπουμ, στα οποία ερμήνευσε τόσο δικά της τραγούδια όσο και τραγούδια άλλων δημιουργών. Οι στίχοι των τραγουδιών της είναι κυρίως στα Αγγλικά και στα Ισπανικά, αλλά έχει ερμηνεύσει τραγούδια και σε άλλες γλώσσες.

Από την πλούσια δισκογραφία της τα παρακάτω είναι τα αγαπημένα μου:

  1. Gracias A la Vida, A&M (July 1974)
  2. Diamonds & Rust, A&M (April 1975) (RIAA: Gold) #11 POP
  3. Gulf Winds, A&M (November 1976) #62 POP
  4. Blowin' Away, CBS (July 1977) #54 POP
  5. Honest Lullaby, CBS (April 1979) #113 POP
Στην εμφάνιση που είχα δει στη Θεσσαλονίκη μου είχε κάνει εντύπωση ο επαγγελματισμός και η ευγένεια με την οποία απευθυνόταν στο ακροατήριο της.
Για όσους ενδιαφέρονται τους προτείνω να δουν το παρακάτω βίντεο από μια συναυλία της στο Παρίσι το 1983 (εγώ την είχα δει μερικά χρόνια αργότερα).
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: