Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016

Το Yakety Sax και η (λανθασμένη) αναφορά του ως το μουσικό θέμα της εκπομπής του Μπένι Χιλ

Ο Μπένι Χιλ (κατά κόσμον Alfred Hawthorne Hill), ήταν Άγγλος κωμικός, διάσημος για την εκπομπή του The Benny Hill Show. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σάουθαμπτον. Τελειώνοντας το σχολείο, εργάστηκε ως γαλατάς, χειριστής κινητής γέφυρας, οδηγός και ντράμερ, μέχρι που τελικά κατάφερε να μπει στο χώρο του θεάματος ως βοηθός διευθυντή σκηνής. Εμπνεόμενος από τους κωμικούς του μιούζικ χωλ, ο Χιλ αποφάσισε να αφήσει το σημάδι του στο χώρο του θεάματος. Για τη σκηνή άλλαξε και το όνομά του σε Μπένι, προς τιμή του αγαπημένου του κωμικού, Jack Benny. Τότε ξεκίνησε να εμφανίζεται σε μικρά κλαμπ για άντρες. Η πρώτη επαγγελματική του δουλειά στο θέατρο ήταν με τον Reg Varney.


Ο Χιλ δεν είχε πολλούς φίλους, αλλά οι συνάδελφοί του θεωρούν ότι δεν ήταν μοναχικό άτομο. Δεν παντρεύτηκε ποτέ, αν και είχε κάνει πρόταση γάμου σε τρεις γυναίκες. Παρότι το πατρικό του σπίτι στο Σάουθαμπτον του ανήκε, δεν αγόρασε ποτέ κάποιο σπίτι στο Λονδίνο, ούτε είχε ποτέ αυτοκίνητο. Ο Χιλ προτιμούσε να νοικιάζει τα διαμερίσματα που έμενε, στην αρχή ένα ευρύχωρο διαμέρισμα στο Κουίνσγκεϊτ (Queensgate) του Λονδίνου μέχρι το 1986, και στην συνέχεια ένα μικρό διαμέρισμα στο Τέντινγκτον, σε πολύ μικρή απόσταση από τα στούντιο της Thames Television όπου γυριζόταν η εκπομπή του. Η μόνη πολυτέλεια που επέτρεπε ο Χιλ στον εαυτό του ήταν τα ταξίδια: Επισκεπτόταν συχνά τη Μασσαλία, ενώ -εκτός από Γαλλικά- μιλούσε επίσης Γερμανικά, Ολλανδικά και Ιταλικά σε επίπεδο καθημερινής συνεννόησης. Οι διακοπές στο εξωτερικό συχνά αποτελούσαν πηγή άντλησης νέου χιουμοριστικού υλικού για την εκπομπή του.

Η εκπομπή The Benny Hill Show ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και στην πατρίδα μας. Το 1969, η εκπομπή μετακόμισε από το BBC στην Thames Television, όπου και έμεινε μέχρι τον τερματισμό της το 1989. Το πιο κοινό αστείο της εκπομπής ήταν η σκηνή πριν το τέλος του επεισοδίου, όπου διάφορα μέλη του καστ, καθώς και μερικές "ελαφρώς" ντυμένες γυναίκες κυνηγούν τον Χιλ, πάντα με υπόκρουση το "Yakety Sax".
Εκτός από τα κωμικά σκετς της εκπομπής, υπήρχε και μια ομάδα όμορφων γυναικών γνωστών ως "Οι άγγελοι του Χιλ" (Hill's Angels), που είτε εκτελούσαν χορευτικά νούμερα, είτε συμμετείχαν σε σκετς με τον Χιλ. O John Howard Davies, πρώην υπεύθυνος ψυχαγωγικού προγράμματος της Thames Television, δήλωσε ότι έπρεπε να διακόψει οριστικά την εκπομπή το 1989 για τρεις λόγους: "... η τηλεθέαση έπεφτε, η εκπομπή κόστιζε πάρα πολλά λεφτά, και [ο Χιλ] φαινόταν κουρασμένος".

Το "Yakety Sax" ήταν μια σύνθεση των James Q. "Spider" Rich και Homer "Boots" Randolph III. Ο Randolph ήταν σαξοφωνίστας και ηχογράφησε το κομμάτι το 1963. Ωστόσο έγινε ευρύτερα γνωστό όταν χρησιμοποιήθηκε από τον Benny Hill και εξαιτίας αυτής ακριβώς της μεγάλης του επιτυχίας πολλοί αναφέρονται σε αυτό (λανθασμένα) ως το μουσικό θέμα του The Benny Hill Show.Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο Randolph εμπνεύστηκε το κομμάτι από το sax solo ενός άλλου τραγουδιού που συνέθεσαν οι Leiber και Stoller το 1958 και είχε τον τίτλο "Yakety Yak". Το ηχογράφησαν οι Coasters και είχε γνωρίσει αρκετά μεγάλη επιτυχία.Δεν υπάρχουν σχόλια: