Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015

Central Park, New York City

Μπορεί άραγε ένα πάρκο να αποτελέσει ταξιδιωτικό προορισμό από μόνο του;
Αν λέγεται Central Park και βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, σίγουρα ναι !
Είναι ένα σημείο για το οποίο οι κάτοικοί της Νέας Υόρκης νιώθουν υπερήφανοι κι όχι άδικα. Οι επισκέπτες του ξεπερνούν τα 25 περίπου εκατομμύρια κάθε χρόνο! Και όχι μόνο απλοί τουρίστες ή κάτοικοι της πόλης, αλλά περνούν από εδώ σχεδόν όλοι. Το Central Park είναι το πιο πολυσύχναστο πάρκο στις ΗΠΑ και το πιο διάσημο στον κόσμο, ενώ όλοι μας το έχουμε δει σε κάποια από τις αμέτρητες εμφανίσεις του σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.
Το Central Park βρίσκεται στην καρδιά του Μανχάταν και έχει έκταση 8.043 στρέμματα. 
Δημιουργήθηκε το 1858 μετά από εντολή του τότε δημάρχου Κίρκλαντ, με αφορμή τη δημογραφική έκρηξη της πόλης, που δημιούργησε την ανάγκη ύπαρξης χώρων αναψυχής. Μέχρι το 1840 αυτή η περιοχή ήταν βαλτότοπος με πολλά χοιροστάσια. Η Νέα Υόρκη ήταν πολύ μικρότερη σε έκταση και αριθμούσε περίπου τους 300.000 κατοίκους, πολλοί από τους οποίους ήταν μετανάστες, η δε άκρη της πόλης ήταν στη σημερινή 34η οδό. Το 1850 ο πληθυσμός έφθασε τις 500.000. Για πάρκο την εποχή εκείνη οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν το χώρο του νεκροταφείου Γκρηνγούντ του Μπρούκλιν όπου τα παιδιά έπαιζαν ανάμεσα σε μνημεία ενώ διέκοπταν το παιγνίδι σε κάθε νεκρική πομπή.
Ξεκίνησε υπό την επίβλεψη στρατιωτικού μηχανικού και κόστισε αρχικά, μόνο το χωροταξικό του περίπου τα 5.070.000 δολάρια. Ένα ποσό περίπου 1,5 εκατομμύριο δολάρια εισέπραξε τότε ο δήμος από ειδικό φόρο που επέβαλλε ως υπεραξία των γύρω οικοπέδων.Σχεδιασμένο με πολλές υψομετρικές διαφορές παρουσιάζοντας μια εξαιρετική φυσικότητα, χρειάστηκε η φύτευση 500.000 δέντρων και θάμνων, η ρυμούλκηση τεράστιων ποσοτήτων πέτρας και γης για το σχηματισμό λόφων, λιμνών και πράσινου και το χτίσιμο 30 αψίδων και γεφυρών με πέτρα και σίδηρο. Αν και φαίνεται εντελώς φυσικό, το πάρκο είναι εξ’ ολοκλήρου τεχνητά διαμορφωμένο. Περιέχει τεχνητές λίμνες, ζωολογικό κήπο, ένα καταφύγιο άγριας ζωής, δύο πίστες πατινάζ, έναν ανοιχτό θεατρικό χώρο και τεράστιες εκτάσεις με γρασίδι για σπορ, πεζοπορία, ποδήλατο κ.ά.
Έχει κηρυχθεί εθνικό ιστορικό τοπογραφικό μνημείο από το 1963.


Τη διαχείριση του πάρκου έχει αναλάβει πλέον η ιδιωτική, μη κερδοσκοπική οργάνωση, Central Park Conservancy, σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Υόρκης.Δεν υπάρχουν σχόλια: