Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015

Jersey Boys


Jersey Boys είναι ο τίτλος ενός μιούζικαλ που είδα στη Νέα Υόρκη όταν την επισκέφθηκα το 2010 (Δείτε περισσότερα για αυτό το ταξίδι εδώ).

 


Η παράσταση παίζεται ανελλιπώς από το 2005 όταν πρωτοανέβηκε στο Broadway και έχει κερδίσει 4 Tony Awards το 2006 και το Laurence Olivier Award for Best New Musical το 2009.Η μουσική είναι του Bob Gaudio, οι στίχοι του Bob Crewe, ενώ βασίζεται στο βιβλίο των Marshall Brickman και Rick Elice. Παρουσιάζεται με ένα documentary-style format και αναφέρεται στην ιστορία του συγκροτήματος της δεκαετίας του 60  The Four Seasons. Το μιούζικαλ χωρίζεται σε τέσσερις «εποχές», στην κάθε μία από τις οποίες το ρόλο του αφηγητή παίζει και άλλο μέλος του συγκροτήματος.

Οι κριτικοί λάτρεψαν την παράσταση αλλά και ο κόσμος την αγάπησε από την πρώτη στιγμή. Δείτε για παράδειγμα τι έγραφε ο Ben Brantley από τους The New York Times
"THE CROWD GOES WILD. I'm talking about the real, mostly middle-aged crowd at the August Wilson Theater, who seem to have forgotten what year it is or how old they are or, most important, that John Lloyd Young is not Frankie Valli. And everything that has led up to that curtain call feels, for just a second, as real and vivid as the sting of your hands clapping together." 

Το 2014 ο  Clint Eastwood  με το διπλό ρόλο του παραγωγού και του σκηνοθέτη σκηνοθέτησε την ομώνυμη ταινία που βασίστηκε στο μιούζικαλ Jersey Boys. Το φιλμ κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στις 20 Ιουνίου του 2014 αλλά δεν είχε την ανάλογη με το θεατρικό μιούζικαλ απήχηση στο κοινό. Προσωπικά, η ταινία μου άρεσε αρκετά αλλά το γεγονός ότι προσπαθούσε να διατηρήσει τη δομή και γενικότερα την αίσθηση της θεατρικής παράστασης νομίζω ότι τελικά της βγήκε σε κακό. Φυσικά, το μεγάλο ατού τόσο της παράστασης όσο και της ταινίας είναι τα υπέροχα τραγούδια των Four Seasons που θα ακούσετε στην ταινία να τραγουδούν οι πρωταγωνιστές. Συγκεκριμένα, στην ταινία ακούγονται τα παρακάτω τραγούδια:
Δείτε το trailer της ταινίας

και εδώ πάρτε μια γεύση από την παράσταση

Δεν υπάρχουν σχόλια: