Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013

Socrates "Plaza"

Τους SOCRATES των 70's λίγο πολύ τους ξέρουμε όλοι, μερικά λόγια για το LP PLAZA του 1983 το οποίο (κατά την ταπεινή μου γνώμη) ήταν από τα καλύτερα άλμπουμ ελληνικού γκρουπ ever!

Με την σύνθεση Σπάθας - Τουρκογιώργης - Αντύπας το 1981 φεύγουν πάλι για την Αγγλία, αυτή τη φορά προσκεκλημένοι από τον γνωστό παραγωγό-μηχανικό ήχου Vic Coppersmith-Heaven.
Εκεί παίζουν στο γνωστό Rock club "Dingwalls", club από το οποίο ξεκίνησαν την καριέρα τους γνωστοί μουσικοί όπως: Eric Clapton, Jimi Page, Who... και κάνουν μεγάλη εντύπωση με το καλοδουλεμένο Rock που παίζουν.
Ιστορική είναι η άρνηση τους στην μεγάλη χρηματική πρόταση της δισκογραφικής εταιρίας Warner, αξίας 50.000 στερλινών, το οποίο συνεπαγόταν μόνιμη εγκατάσταση στην Αμερική. Το 1983 τελικά δέχονται ένα παγκόσμιο συμβόλαιο από την Virgin, αξίας 15.000 στερλινών. Μπαίνουν στα studios (Town House, Jam Studios, PRT Studios, Chipping Norton Studios), ενώ κάποια μέρη του δίσκου ηχογραφούνται και στα Ελληνικά Sierra Studios. Κυκλοφορούν το album "Plaza", με την κάπως λουστραρισμένη παραγωγή από τον Vic Coppersmith-Heaven (Jam, Rolling Stones, Peter Gabriel, Joe Cocker, Black Sabbath κ.α.).
Για τις ανάγκες του album παίρνουν τον στιχουργό του Elton John, Gary Osborne, να βοηθήσει τον Αντώνη Τουρκογιώργη στο γράψιμο των στίχων, ενώ στα "Hot Town" και "Because Of You" συμμετέχει ο Γάλλος κιθαρίστας Louis Bertignac (των Telephone).
Επίσης στα φωνητικά η στενή συνεργάτις του Elton John, Kiki Dee με τον Gary Osborne και την Suzy Coppersmith-Heaven. Ο μεγάλος και Grammy awarded Trevor Horn (Buggles, Yes, Art of Noise) βοηθάει στον μουσικό εξοπλισμό (CMI Fairlight Programme). Αυτός ο δίσκος έχει πιο στρογγυλεμένο light ήχο αν και πρωτοποριακός, σαν άκουσμα είναι διαφορετικός από αυτό που έχουμε συνηθίσει, με τραγούδια όπως "Baby I'm Leaving", "Stray Dogs", "Living In A Hot Town" κ.α. να αξίζουν προσοχή.Για την προώθηση του δίσκου περιοδεύουν σε Αγγλία και Σκωτία μαζί με το κορυφαίο Hard Rock σχήμα των UFO, σε 24 πόλεις, με αποκορύφωμα την εμφάνιση στο "Hammersmith Odeon" του Λονδίνου στις 14 & 15 Απριλίου 1983, όπου γίνεται κυριολεκτικά χαμός από κάτω, με τον κόσμο να ζητάει πένες και μπαγκέτες από τους Socrates.
Μετά από αρκετό καιρό στην Αγγλία το 1984, νιώθουν υπερβολικά κουρασμένοι και νοσταλγοί της πατρίδας, επιπλέον και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και ότι είναι μεγάλοι πια (πάνω από τα 30), για να κολυμπήσουν στα βαθιά νερά.
Επιχείρησαν για μια ακόμη φορά να επιβληθούν στη διεθνή αγορά και κυρίως στην Αγγλία, αλλά και αυτή η προσπάθεια έμεινε χωρίς αποτέλεσμα.
Έτσι επιστρέφουν πίσω στην Ελλάδα για μερικές συναυλίες και γύρω στο 1986 "διαλύονται", και τα μέλη του συγκροτήματος ακολουθούν ξεχωριστές επιτυχημένες καριέρες.

Σημείωση: Το κείμενο το ανεβάζω σχεδόν όπως είναι αναρτημένο στο YouTube (από τον χρήστη MACKROCKAS1 ) γιατί κάπως έτσι τα θυμάμαι κι εγώ. Έχω το άλμπουμ σε βινύλιο και είναι πραγματικά έξοχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: