Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013

Πέθανε ο «πατέρας» του ποντικιού

Ο Douglas Engelbart, ο οραματιστής ηλεκτρολόγος μηχανικός και πρωτοπόρος εφευρέτης της πληροφορικής, που θεωρείται ο «πατέρας» του ποντικιού στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πέθανε σε ηλικία 88 ετών από νεφρική ανεπάρκεια. 

Ο Engelbart είχε κατοχυρώσει 21 πατέντες. Η τελευταία του ήταν αυτή του ποντικιού (Πηγή: Wikipedia) 

Ο Engelbart είχε κατοχυρώσει 21 πατέντες. Η τελευταία του ήταν αυτή του ποντικιού (Πηγή: Wikipedia) Ο Engelbart άφησε την τελευταία του πνοή στις 2 Ιουλίου, στο σπίτι του στο Άθερτον της Καλιφόρνια, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών, SRI.

Ο Engelbart εργαζόταν στο SRI και είχε κατοχυρώσει 21 πατέντες. Η τελευταία, την οποία οραματίστηκε το 1963, κατέθεσε το 1967 και κατοχύρωσε το 1970 ήταν αυτή του ποντικιού. Ο Engelbart αποκαλούσε αρχικά τη συσκευή «X-Y ένδειξη θέσης για σύστημα απεικόνισης», η οποία απαρτιζόταν από ένα ξύλινο κουτί με δύο κυλιόμενους δίσκους και ένα μικρό κόκκινο κουμπί. Το πρωτότυπο κατασκευάστηκε το 1964, ενώ το Δεκέμβριο του 1968, σε ένα συνέδριο πληροφορικής στο Σαν Φρανσίσκο, ο Engelbart παρουσίασε για πρώτη φορά το ποντίκι. Η παρουσίασε διήρκησε 90 λεπτά, ενώ ήταν συνδεδεμένος με το εργαστήριό του με τη βοήθεια ενός αυτοσχέδιου μόντεμ.
Το 1997 έλαβε το βραβείο Λέμελσον-ΜΙΤ και το 2000 το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση του ποντικιού, που έκανε ο Engelbart το 1968 εδώ.


Πηγή: Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια: