Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

Από το e-tetRadio

BEATLES Η ROLLING STONES;
Γράφει ο Δημήτρης Κανελλόπουλος
Τρίτη, 23 Οκτωβρίου, 2012 07:00


Χθες το μεσημέρι ο Γιάννης Πετρίδης, στην εκπομπή του στη «ΝΕΤ FM 105.8», παρουσίασε ένα ωριαίο αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο. Αφορμή στάθηκε η επέτειος της ημερομηνίας γέννησης του συνθέτη, η 22η Οκτωβρίου - επίσης, σαν σήμερα, 23 Οκτωβρίου, γεννήθηκε και ο Μάνος Χατζιδάκις. Και μια και το έφερε ο λόγος, σημειώστε πως σήμερα ο Αλέξης Λιόλης παρουσιάζει στη στήλη του «Τραγούδα», την... εξ' αποστάσεως σχέση των δύο συνθετών.
Αναφέρω ωστόσο συγκεκριμένα το «Από τις 4 στις 5» του Πετρίδη, όχι για τον Λοΐζο, αλλά για έναν άλλο λόγο. Ενώ λοιπόν πρόκειται για μία εκπομπή που ασχολείται αποκλειστικά με ξένη μουσική, χθες, ειδικά χθες, ήταν αφιερωμένη σε έναν -μεγάλο- έλληνα συνθέτη. Ανάλογες εκπλήξεις είναι που κάνουν πιο ελκυστικά τα ερτζιανά. Χωρίς κολλήματα, δίχως περιορισμούς, χωρίς ανόητους αποκλεισμούς. Η καλή μουσική -επιμένω- δεν γνωρίζει σύνορα, ούτε καν είδη. Και ούτε... ραδιόφωνα. Ειδικά όταν αναφερόμαστε σε δημοσιογραφικές-μουσικές-εκπομπές.

Παλιότερα, κάτι τέτοιο (θα) θεωρείτο αδιανόητο. Τα είδη μουσικής ήταν περιχαρακωμένα και πολύ περισσότερο οι ακροατές τους. Ειδικά στην Ελλάδα. Δεν ήταν μόνο η διαμάχη μεταξύ ελληνικού και ξένου τραγουδιού ή μεταξύ της ντίσκο ας πούμε και του ροκ, προέκυπτε κόντρα ακόμα και σε πιο «συγγενικά πράγματα», ανάμεσα λόγου χάριν στους Beatles και τους Rolling Stones. Και πως αλλάζουν τα πράγματα; Ενώ πιτσιρικάς δεν μου άρεσαν και πολύ οι Beatles και τους θεωρούσα σχετικά... «παρακατιανό» συγκρότημα για τα πιο σκληρά γούστα μου, τώρα πιστεύω πως αποτελούν το πιο μεγάλο όνομα στην ιστορία της μουσικής, ever.

Ήταν όλα όμως πιο «άγρια» τότε. Και φανατισμένα. Θυμηθείτε τα έκτροπα στο «Rock In Athens» με τον Boy George και τους Culture Club, και τις αποδοκιμασίες του κόσμου απέναντί τους. Σήμερα οι νεαροί σκέφτονται τελείως διαφορετικά. Και ακούν μουσική (και στο ραδιόφωνο) με άλλο τρόπο. Είναι πιο open minded. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως μπορεί «ο καλός μύλος να τα αλέθει όλα». Υπάρχει ένα όριο, μία «κόκκινη γραμμή» (κι ελπίζω όχι όπως εκείνες που όλο θέτουν και όλο ξεπερνούν τα τρία κυβερνητικά κόμματα)...

Δεν υπάρχουν σχόλια: