Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

Τέλος Εποχής ... από το e-tetRadio

STAR FM 97.1 ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου, 2012 11:00


Toυ Γιώργου Ζ.

Πριν 23 χρόνια και 7 μήνες, 1989, βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα της Θεσσαλονίκης, και τους 97,1 ο Star FM, με επικεφαλής του εγχειρήματος τον Άκη Τουρώνη. Έπαιζε παλιά και νέα mainstream hits της εποχής, στα πρότυπα των αθηναϊκών Galaxy 92 και Kiss 92.9, κάτι πρωτότυπο τότε για τα FM της συμπρωτεύουσας.

Ήταν δραστήριος, εξωστρεφής και πάντα κοντά στους ακροατές του με διάφορες εκδηλώσεις και δώρα. Γρήγορα ανέβηκε πολύ στις ακροαματικότητες, αγαπήθηκε και έγινε συνώνυμος ραδιοφωνικά της Θεσσαλονίκης, διαμορφώνοντας έτσι το "soundtrack" της. Από το ξεκίνημά του, κυρίως στις αρχές των 90's, ο Star FM βρισκότανε πάντα στην κορυφή των... μουσικών προτιμήσεων των ακροατών της πόλης. Για ένα φεγγάρι μάλιστα ο Star FM εξέπεμψε και από την Αθήνα, στους 89.8 FM, χωρίς όμως επιτυχία.

Από τα μικρόφωνά του, πέρασαν οι περισσότεροι γνωστοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί της Θεσσαλονίκης, αλλά και πολλοί παρουσιαστές της TV. Νίκος Περέτ, Σπύρος Νικολάου, Αντώνης Βλαβογελάκης, Μαρία Αμανατίδου, Άκης Αναστασιάδης, Βασίλης Νάκης, Άκης Διαλυνός, Γιώργος Χαριζάνης, Κατερίνα Καραβάτου, Γρηγόρης Αρναούτογλου, κ.α., είναι ορισμένοι από όλους όσοι βρέθηκαν κάποια στιγμή στη συχνότητα ή έγιναν ευρέως γνωστοί μέσα από αυτήν.

To 2004 άλλαξε ρεπερτόριο και μέχρι χθες που μας αποχαιρέτησε, έπαιζε ξένη pop/dance mainstream νέες κυκλοφορίες, "κληροδοτώντας" το παλιό του ρεπερτόριο στο νέο, τότε, ραδιοφωνικό αδερφό του, το Heart FM 93.1 (ο οποίος επίσης τα πήγε εξαιρετικά). Παρόλα αυτά όμως, ο Star FM διατήρησε τη δημοτικότητά του και μέρος του παλιού κοινού του, ωστόσο προσέλκυσε και νέους ακροατές, ενώ βρισκόταν πάντα στην πρώτη δεκάδα των ακροαματικοτήτων.

Τη δεκαετία του 2000 ξεφύτρωσαν νέοι Ρ/Σ, οι οποίοι τον κοντράριζαν στα ίσια (Zoo 90.8, Plus 102.6). O Star FM όμως διατηρούσε ακόμη τα πρωτεία. Μέχρι το δεύτερο μισό της δεκαετίας των 00's. Και, κυρίως, μέχρι το 2011. Τότε, ξεκίνησαν τα οικονομικά προβλήματα στον όμιλο Τουρώνη. Μαζί, εκ των πραγμάτων, και στον Star FM. Πολύμηνες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία, συχνές αλλαγές στο πρόγραμμα, αλλά και απώλεια της πρωτοκαθεδρίας στις μετρήσεις, ήταν μερικά από τα στοιχεία που σηματοδοτούσαν την αντίστροφη μέτρηση. Ο σταθμός από τότε άλλαξε ριζικά πρόγραμμα τρεις φορές. Αρχικά με την διακοπή του επιτυχημένου προγράμματος τον πρώτο μήνα του έτους, στη συνέχεια με την ανάληψη της διεύθυνσης από την παλιά ομάδα του Zoo 90.8 (Bill Nakis, Akis D κ.λπ.) που επίσης τα πήγε καλά -λόγω οφειλών της ιδιοκτησίας, έλαβε χώρα ομαδική αποχώρηση όλων σχεδόν των παραγωγών, το καλοκαίρι του ίδιου έτους!- και τέλος με την ανάληψη της διεύθυνσης, από τον έμπειρο-"παλιά καραβάνα" του σταθμού, Γιώργο Χαριζάνη.

Το κακό όμως είχε ήδη γίνει. Τα χρέη του ομίλου ήταν τεράστια, τόσο σε μισθούς στους εργαζόμενους, όσο και προς άλλες εταιρίες. Τα ραδιοφωνικά του αδέρφια δεν γλίτωσαν από τη δίνη: ο Άρης FM 92.8 κατέβασε τους διακόπτες, ενώ στον Heart FM 93.1 ανακλήθηκε η Β.Ν.Λ. του από το ΕΣΡ και του επεβλήθη οριστική διακοπή λειτουργίας. Στον ίδιο τον Star FM, πραγματοποιήθηκε πριν λίγους μήνες ολική κατάσχεση του εξοπλισμού του, ενώ μέχρι τώρα, εξέπεμπε από το production του Heart, και με αρκετά μειωμένη ισχύ σήματος από τους 97,1. Με άλλα λόγια, φυτοζωούσε.

Μέχρι χθες. Το βράδυ της 20ης Σεπτεμβρίου, ο ίδιος ο Άκης Τουρώνης, έγραψε στο facebook του σταθμού, τον "επικήδειο" της συχνότητας. Το internet live streaming έκλεισε, όπως και το site, αμέσως μετά την αναγγελία του λουκέτου. Δεκάδες τα μηνύματα των ακροατών αλλά και των παλιών παραγωγών που αποχαιρέτησαν τον Star FM 97.1 με τον δικό τους τρόπο. Τώρα πλέον, το μόνο που θυμίζει τον Star FM, είναι το κενό στερεοφωνικό σήμα, που εκπέμπει (για λίγο ακόμα) η συχνότητα 97,1 FM από τον Χορτιάτη. Εν τέλει, το τέλος του Star FM, σηματοδοτεί παράλληλα και το τέλος μιας εποχής, για τα ερτζιανά της Θεσσαλονίκης.
Farewell Star FM...

UPDATE 24/9/2012

Ο Άρης έχει (ως συνήθως) ακόμα περισσότερες πληροφορίες (και τα απαραίτητα μαλλιοτραβήγματα), οπότε όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει την ανάρτηση του εδώ.
 

2 σχόλια:

eNeX aka Nick Archondis είπε...

...αυτό όντως δε το περίμενα !

lsim είπε...

Ζούμε σε περίεργη εποχή Νίκο. Όσοι καταφέρουν να επιβιώσουν, έχει καλώς. Οι υπόλοιποι θα έχουν κι αυτοί την τύχη του Star FM.