Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

OST

Με αφορμή τον θάνατο του John Barry, σκέφτηκα πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι μεγάλοι κινηματογραφικοί συνθέτες και πόσο σημαντικό είναι το έργο που αφήνουν πίσω τους. Πάρτε για παράδειγμα το θέμα του James Bond. Είναι δυνατόν να το ακούσετε και να μην σας έρθει στο μυαλό η έναρξη των ταινιών του Βρετανού πράκτορα; Ή, δοκιμάστε να ακούσετε τον μεγάλο Ennio Morricone. Ακούστε αυτό:και πείτε μου. Δεν σας έρχονται αυτόματα στο νου σκηνές από Γουέστερν;

Ή, αν θέλετε, ακούστε τον δικό μας Βαγγέλη Παπαθανασίου στην παρακάτω σύνθεση του.Δεν βλέπετε αθλητές να τρέχουν και να αγωνίζονται για την πρώτη θέση;

Θέλω να πω, πως μερικά από αυτά τα θέματα έχουν "δεθεί" τόσο πολύ με τις σκηνές των ταινιών για τις οποίες γράφτηκαν που σου φέρνουν αυτόματα στο μυαλό τις αντίστοιχες εικόνες.

Θα μου πείτε το ίδιο πάνω κάτω γίνεται και με τις τηλεοπτικές σειρές ή τις διαφημίσεις. Με μια διαφορά. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται κάποιο υπάρχον τραγούδι ή μουσικό θέμα και δένεται με την συγκεκριμένη εικόνα (και πολλές φορές αυτό αρκεί για να κάνει το τραγούδι αυτό μια δεύτερη "καριέρα" στα charts ακόμη κι αν έχουν περάσει χρόνια από τότε που πρωτακούστηκε - θυμηθήτε τι έγινε στην Ελλάδα με το "I'd love to change the world" των Ten Years After όταν χρησιμοποιήθηκε από την Cosmote).

Όπως και να'χει, ελπίζω να υπάρξουν κι άλλοι μεγάλοι συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής όπως ο John Barry, o John Williams, o Ennio Morricone, o Henry Mancini ή o Elmer Bernstein που θα στοιχειώσουν το μυαλό μας με μουσικές αρμονικά δεμένες με κινηματογραφικές εικόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: