Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010

Νέο Σχολείο (και τα ΙΕΚ)

Και μια και πιάσαμε τα της Παιδείας, δείτε και μια ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή προς  την Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

«Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και 3 χρόνια οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια ΙΕΚ της χώρας. Ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), ως αρμόδιος για την οργάνωση και λειτουργία των δημοσίων ΙΕΚ, εδώ και τρία  χρόνια κάθε μήνα δίνει υποσχέσεις στους καθηγητές των δημόσιων ΙΕΚ, ότι θα πληρωθούν και δεν θα χάσουν τα λεφτά τους. Το οφειλόμενο ποσό του ΟΕΕΚ προς τους εργαζομένους αγγίζει διψήφιο αριθμό   εκατ. Ευρώ. Το θέμα αφορά περισσότερους από 7.000 καθηγητές των δημόσιων ΙΕΚ και μάλιστα η πλειοψηφία των καθηγητών, κυρίως από την επαρχία, έχει τα ΙΕΚ ως μοναδική δουλειά ενώ οι καθηγητές που εργάζονται παράλληλα και στα σχολεία αποτελούν μόνο το 30% του συνόλου. Ο θεσμός των δημόσιων ΙΕΚ, απαιτεί την στήριξη της πολιτείας και την αναβάθμιση του. Η συμπεριφορά όμως της κυβέρνησης δεν συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή, αντίθετα τον υποβαθμίζει ως θεσμό, αφού εκτός από την μείωση του αριθμού των Δημόσιων ΙΕΚ,  αφήνει  απλήρωτους τους καθηγητές για πολύ μεγάλο  χρονικό διάστημα.

      Κατόπιν αυτών και με δεδομένο ότι η εργασία στην ΠΔΣ, σε ΚΕΕ και σε ΙΕΚ για πολλούς εκπαιδευτικούς αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων, καταλαβαίνει κανείς την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ 
η κα Υπουργός, 
1.) Για ποιους λόγους υπάρχει αυτή καθυστέρηση; 2.) Προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί άμεσα στην εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων; Και 3) Σε ποιο σχεδιασμό έχει προβεί η κυβέρνηση ώστε να εξασφαλίσει την τακτική πληρωμή των καθηγητών των δημόσιων ΙΕΚ μετά την καταβολή των δεδουλευμένων»;
Αυτά προς το παρόν για το μέλλον της Παιδείας και της επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα μας.
Σας υπόσχομαι ότι το επόμενο post δεν θα 'χει σχέση με αυτά και ότι θα είναι καθαρά "μουσικό". Άντε, καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: