Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010

Zettabytes


Μπαίνουμε πια από φέτος στην εποχή των zettabytes
Αν πιστεύετε ότι υπάρχουν υπερβολικά πολλές πληροφορίες στον κόσμο μας σήμερα, δεν έχετε δει ακόμα τίποτε. Είναι τέτοιος ο ρυθμός συνεχούς διόγκωσης των ψηφιακών πληροφοριών διεθνώς, ώστε το 2010 η ανθρωπότητα θα δημιουργήσει στον πλανήτη μας 1,2 zetabytes δεδομένων (data), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της νέας μελέτης "Ψηφιακό σύμπαν" της εταιρίας ερευνών IDC για λογαριασμό της εταιρίας πληροφορικής EMC Corp.

Ένα zettabyte ισοδυναμεί με 1.000.000.000.000.000.000.000 bytes (ο αριθμός 1 ακολουθούμενος από 21 μηδενικά) ή με 1,2 εκατομμύρια petabytes ή με 1 τρισεκατομμύριο gigabytes. Ως το 2020 το ψηφιακό σύμπαν θα έχει διευρυνθεί στα 35 τρισεκατομμύρια gigabytes.

Ένα byte αποτελείται από 8 bits (κάθε bit συνιστά τη βασική μονάδα ψηφιακής πληροφορίας και μπορεί να πάρει την τιμή 1 ή 0). Για λόγους σύγκρισης, ένα μέσο τραγούδι MP3 είναι περίπου 4 megabytes (δηλαδή 5 εκατομμύρια bytes), ενώ ένα gigabyte (περίπου 20 τραγούδια) είναι ένα δισεκατομμύριο bytes.

Μια λίστα τραγουδιών συνολικού όγκου 1,2 zetabytes (αν υποτεθεί ότι το μέσο τραγούδι διαρκεί τέσσερα λεπτά, άρα 1 megabyte αντιστοιχεί σε ένα λεπτό) θα παιζόταν μέχρι το έτος 1902589529!

Η εκρηκτική αύξηση του ψηφιακού σύμπαντος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην "άνθηση" πολλών sites με βίντεο όπως το YouTube και το Facebook ή με φωτογραφίες όπως το Flickr, αλλά και των τεράστιων ψηφιακών δεδομένων που δημιουργεί πλέον η κινητή τηλεφωνία.

Παρά την οικονομική κρίση του 2009, ο όγκος των παγκόσμιων ψηφιακών πληροφοριών αυξήθηκε κατά 62% σε σχέση με το 2008, προσθέτοντας άλλα 800 δισεκατομμύρια gigabytes.

Η εποχή των zettabytes αφήνει πλέον επισήμως πίσω της άλλες εποχές-ορόσημα, όπως των exabytes (1 με 18 μηδενικά bytes), των petabytes (1 με 15 μηδενικά bytes) και των terabytes (1 με 12 μηδενικά bytes).

Η μελέτη "Ψηφιακό σύμπαν" προβλέπει ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία ο συνολικός όγκος ψηφιακών πληροφοριών διεθνώς θα αυξηθεί κατά 44 φορές. Μια στοίβα DVD που θα χωρούσε όλες αυτές τις πληροφορίες, θα εκτεινόταν από τη Γη μέχρι τον Άρη. Η σταδιακή μετατροπή σε ψηφιακών των αναλογικών μέσων ενημέρωσης (τηλεόρασης, ραδιοφωνίας, τηλεφωνίας, εκδόσεων κ.α.) θα δημιουργήσει αυτή τη νέα έκρηξη του ψηφιακού σύμπαντος μέχρι το 2020, σύμφωνα με το Live Science.

H μελέτη επίσης εκτιμά ότι οι ψηφιακές πληροφορίες που δημιουργούνται σήμερα, ξεπερνούν σε ποσοστό περίπου 35% τη διαθεσιμότητα πραγματικού αποθηκευτικού χώρου και σε λίγα χρόνια αυτή η "ψαλίδα" θα φθάσει στο 60%.

Πηγή: www.evdomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: