Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010

To Facebook αποκτά το δικό του “σπίτι”!

Από το http://www.neo2.gr/
350 εκατ. χρήστες αποτελούν ασφαλώς κάτι παραπάνω από αυτό που οι επιχειρηματίες αποκαλούν “κρίσιμη μάζα” και στην περίπτωση του Facebook το συγκεκριμένο νούμερο είναι αρκετό για να αναγκάσουν την εταιρεία να σκεφτεί τα επόμενα βήματά της. Και ένα από αυτά είναι η δημιουργία του δικού του data center!

Να σημειώσουμε ότι το Facebook, που ιδρύθηκε το 2004 από τον Mark Zuckerberg το Φεβρουάριο του 2004, αρχικά σαν δίκτυο αποκλειστικά για φοιτητές του Harvard, παραμένει ουσιαστικά μια start-up εταιρεία, στην οποία βέβαια έχουν επενδυθεί πάνω από $750 εκατ., με το μέγεθος και την κυκλοφορία της να συναγωνίζονται τα μεγαλύτερα sites στο Διαδίκτυο. Έτσι, θα λέγαμε ότι είναι κάπως παράδοξο που μέχρι τώρα δεν είχε το δικό του data center.

Όμως τα νέα πλάνα του δημοφιλούς site περιλαμβάνουν πλέον την κατασκευή ενός τεράστιου data center στην πόλη Prineville της πολιτείας του Oregon, με τους σχεδιαστές να έχουν ήδη φτιάξει τα πρώτα τρισδιάστατα σχέδια. H επιφάνεια του νέου data center θα είναι περίπου 14 στρέμματα και ουσιαστικά θα πρόκειται για μια server farm!

H επιλογή του Oregon μόνο τυχαία δεν ήταν για τους υπεύθυνους του Facebook αφού η συγκεκριμένη πολιτεία προσφέρει φθηνή ενέργεια, καλό κλίμα (ψυχρό) και –το σημαντικότερο- φορολογικά κίνητρα για τέτοιες εγκαταστάσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι Amazon και Google διατηρούν εκεί ιδιόκτητα data centers. Πιο συγκεκριμένα, με την επιλογή του Oregon, οι άνθρωποι του Facebook υπολογίζουν ότι θα εξοικονομήσουν $2,8 εκατ. το χρόνο σε φόρους για 15 χρόνια!

Το ιδιόκτητο data center ασφαλώς θα προσδώσει κύρος και επιχειρηματική οντότητα στο, μέχρι τώρα τεράστιο αλλά “παρεΐστικο” Facebook, ενώ σε βάθος χρόνου –και μετά την τεράστια επένδυση των 190 περίπου εκατ. δολαρίων που θα στοιχίσει το data center, θα το βοηθήσει να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά που θα χρησιμοποιηθούν για να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους χρήστες του. Άλλωστε, τις περισσότερες φορές, είναι καλύτερο να έχεις το δικό σου σπίτι παρά να νοικιάζεις…

Το data center του Facebook θα είναι έτοιμο στα μέσα του 2011 και μέχρι τότε θα συνεχίσει φυσικά να νοικιάζει χώρους και υποδομές σε διάφορα data centers στις ΗΠΑ.


Γιώργος Χριστόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: