Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2009

Μπορώ να ζήσω χωρίς δίκτυο (;)

Χρησιμοποιώ ηλεκτρονικό υπολογιστή από το 1988.
Αρχικά ως φοιτητής και μετά από αρκετά χρόνια ως επαγγελματίας του ευρύτερου χώρου της πληροφορικής. Πολλές φορές αναρωτιέμαι κι εγώ ο ίδιος πως ακριβώς δουλεύαμε με τους υπολογιστές τότε. Φυσικά και δεν υπήρχε Internet, blogs, Facebook. Ούτε καν e-mail. Κι όμως ... δουλεύαμε. Χρησιμοποιούσαμε προγράμματα σε δισκέτες 5 1/4'' και προσπαθούσαμε να ακούσουμε ήχους από τον υπολογιστή μας από το μεγαφωνάκι του.
Θα μου πείτε, ήταν καλύτερα τότε;
Όχι, δεν είμαι από αυτούς που κάθετί το παλιό το θυμούνται με νοσταλγία και το αναπολούν ("παρελθοντολάγνους" τους λέει ένας φίλος μου). Όμως κι αυτό που συμβαίνει σήμερα, μου κάνει πραγματικά μεγάλη εντύπωση.
Σήμερα το πρωί στη δουλειά "έπεσε" για μία ώρα το δίκτυο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έγινε...
Τα τηλέφωνα χτυπούσαν το ένα μετά το άλλο.

"Γιατί δεν έχουμε Internet;"
"Περιμένω ένα πολύ σημαντικό e-mail σήμερα. Πότε θα έχουμε δίκτυο;"
"Θέλω να κατεβάσω την Τζούλια Αλεξανδράτου να πηδιέται με τον Άδωνι Γεωργιάδη και δεν μπορώ. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Που είναι το κράτος;"
(Καλά σ'αυτό το τελευταίο υπερβάλλω αλλά θέλω να σας δώσω να καταλάβετε τι μπορεί να ακούσει ένας άνθρωπος που εργάζεται σε τμήμα υποστήριξης χρηστών στις μέρες μας).

Ηρεμήστε ρε παιδιά. Πάτε μια βόλτα, πιείτε έναν καφέ με την ησυχία σας, πείτε δυο κουβέντες στον διπλανό σας ή στο κάτω κάτω της γραφής (αν είστε τόσο εξαρτημένοι) παίξτε μια πασιέντζα με τον υπολογιστή σας. Εντάξει, δεν χάλασε κι ο κόσμος. Έπεσε το δίκτυο. Θα ξανάρθει. Χαλαρώστε κι απολαύστε το.
Το γεγονός με έβαλε σε σκέψεις. Μπορώ να ζήσω χωρίς δίκτυο; Ναι, μπορώ, απάντησα στον εαυτό μου. Όπως μπορώ να ζήσω και χωρίς τηλεόραση (ναι μπορώ!) ή χωρίς τηλέφωνο (σίγουρα μπορώ!!). Για πόσο όμως;
Σκεφτείτε τι γίνεται όταν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ απεργούν και κατεβάζουν τους διακόπτες.
Χάος.
Ε, κάτι ανάλογο θα συμβαίνει και στο μέλλον όταν θα πέφτει το δίκτυο. Γιατί όπως και να το κάνουμε θα πέφτει κάποτε το άτιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: